Website Performansını artıran GTM Stratejileri
Website Performansını koruyan GTM Stratejileri

Website Performansını Koruyan GTM Stratejileri

Google Analytics tarafında yapılan değişimler beraberinde Universal Analytics yakın zaman önce kademeli olarak kullanımdan tamamen kaldırılarak dijital pazarlama alanındaki yapılanmalar yeni nesil analiz platformu olan GA4 (Google Analytics 4) üzerine entegre edildi.

Bu noktada olan asıl değişim oturum tabanlı veri toplama sisteminden etkinlik tabanlı veri elde etme sistemine geçiş yapılmasıdır. Böylelikle yenilenen analiz platformu üzerinde mobil uygulamalar ve web sistemleri üzerinde gerçekleşen her türlü etkileşim (Buton hareketleri, form hareketleri, sayfa görüntülemeleri gibi etkinlik davranışları, demografik yapı, cihaz segmentleri özelinde kitlesel davranışlar, belirlenen hedefler doğrultusunda takip edilen dönüşümler, gizlilik denetimleri, çerezsiz ölçümleme gibi gizlilik ve güvenlik) çok daha ayrıntılı olarak izlenebilir.

“Etkinlik tabanlı veri elde etme yapılanması” bilgisi baz alınarak website sahipleri, e-ticaret siteleri veya derinlemesine analiz ve stratejiler ile çalışan dijital pazarlama uzmanları bahsi geçen etkinlikleri izlemek için en etkili yolları kullanmalıdır.

Bu süreçler birleşiminde kullanılacak olan Google Tag Manager (Google Etiket Yöneticisi) ise website performansını ciddi düzeyde etkileyebilir. Bu yazımızda website performansını koruyarak GTM stratejileri ile doğru kullanım tekniklerini listelerken mevcut Google etiket yöneticisi hesaplarınız için de optimizasyon adımlarını uygulayabilirsiniz.

  • Yüksek performansa sahip web siteleri, e-ticaret siteleri, web sayfaları dönüşümlerin artış göstermesine etken olabilir,
  • Hızlı ve sorunsuz yüklenen web sayfaları arama motorlarında olan sıralama pozisyonumuzu pozitif yönde etkileyebilir,
  • Daha iyi performans = Daha fazla katılım. Ziyaretçi metriklerimizi pozitif yöne çekebilir.

Web performansını koruyan GTM stratejileri konusuna başlamadan önce GTM (Google Tag Manager) nedir? Google etiket yöneticisi niçin kullanılır? Bunları tam olarak biliyor olmalıyız ve tabi ki tüm uygulamalar için GTM kodunun web sitemize eklenmiş olması gerekmektedir.

GTM, sahip olduğumuz veya yetkilendirildiğimiz bir web sitesine, e-ticaret sitesine ya da yetkimiz olan bir mobil uygulama üzerine izleme kodları (Tracking-Code), etiketler, tetikleyiciler, entegrasyonlar ya da diğer ek kodları tanımlamanıza olanak sağlayan bir javascript kapsayıcısıdır. GTM ile tanımladığımız tüm kodların kontrollerini tek bir panel üzerinden yani Google Tag Manager kontrol paneli üzerinden yönetebileceğimiz gibi gerekli zamanlarda yapacağımız güncellemeleri de aynı panel üzerinden sağlayabiliriz.

Eklediğimiz bu kodlar ve etiketler ile buton etkinlikleri izlenebilir, dönüşümler pazarlama stratejilerimize yönelik takip edilebilir, iletişim formlarımızın etkinlikleri izlenebilir, sayfa görüntülemeleri takip edilebilir, kullanıcı davranışları izlenerek gelecekte planlayacağımız pazarlama süreçlerimiz için öngörüler temin edebiliriz. Ek olarak; Google Etiket Yöneticisi panelini ücretsiz bir şekilde kullanabiliyoruz. Yanı sıra Google ads, Google Analytics ve üçüncü taraf etiketleri de destekliyor.

Aşağıdaki üç adımı uygulayarak GTM yüklemesini tamamlayabiliriz:

  • Google Etiket Yöneticisi’ne giderek bir GTM hesabı oluşturuyoruz,
  • Etiketlerimizi yönetebilmek için bir kapsayıcı oluşturuyoruz,
  • Özel şablon dosyaları veya bir eklenti kullanarak aşağıdaki örnek görselde olduğu gibi hesabımıza özel Google Etiket Yöneticisi kodumuzu web sitemize ekliyoruz.
GTM Website Ekleme Kodu

Etiketleri bilinçsiz kullanmak ve gereksiz yerlerde izleme kodlarının uygulanması web sitemizin performansını olumsuz yönde etkileyebilir. Fakat tam aksine GTM etiketlerini stratejik olarak kullanmak ise web sitemizin performansını korur ve website performansımız iyi bir durumda olur.

GTM, girdiğimiz kod parçacıkları ile tasarladığımız pazarlama ve analiz süreçlerini uyumlu tutmak için gereken kaynakları kullanarak website performansımızı dolaylı olarak etkileyebilir. Bant genişliği, web sitelerimiz için GTM JavaScript’ini ya da yaptığı sonraki çağrıları indirirken yüklenme yapabilir.

Websitemiz genelinde Google Etiket Yöneticisi’ni kullanırken aşağıda bulunan iyileştirici uygulamaları dikkate almalıyız.!

Kullanılan etiketlerin veya uygulamaların web performansı üzerindeki etkileri kullanılacak etiket türüne göre değişkenlik gösterir.

  • Pikseller
  • Özel şablonlar
  • Özel HTML etiketleri
  • Üçüncü taraf etiketler

Genel olarak pikseller en yüksek performansı gösteren datalardır, özel şablonlar bu durumu takip eder ve Son olarak ise, özel HTML etiketleridir. Üçüncü taraf firma özelinde etiketler ise kullandıkları fonksiyonlara göre değişkenlik gösterebilir.

Fakat; bir etiketi kullanma biçimimizin, o etiketin performansını önemli derecede etkilediğini unutmamamız gerekiyor. Örneğin; piksellerin yüksek performans gösterdiğinden bahsetmiştik.

Etiketler üzerinde çalışırken ölçek mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır: Çalışılan kapsayıcının web performansı üzerindeki etkisi için kullanılan bir etiket göz ardı edilebilir lakin, çok daha fazla etiketin aynı sayfada kullanılıyor olabileceğini biliyor olmamız gerekiyor.

Aşağıda ölçümleme ve dijital pazarlama süreçlerinde stratejik olarak planladığımız etiketleri en doğru biçimde kullanmayı veya daha önce kullandığımız etiket yönetici panelinde mevcut olan etiketlerimizi optimize etme teknikleri anlatılmıştır.

Google etiket yöneticisinde tetikleyici koşulları kullanmak, uygulanan etiketin gereksiz yere tetiklenmesini frenlemeye yardımcı olur.

Her sayfaya etiket yüklenmesi doğru değildir. Çerez bildirimleri, pop-up gibi görsel veya kullanıcı deneyimini büyük ölçüde etkileyen öğelerin yüklenmesi için etiketlerin kullanılması her zaman doğru bir karar olmayabilir. Bu yönde bir etiket yöneticisi kullanımı ile sayfalarımızın gereksizce yavaşlatılmasına sebep olabiliriz. Bu anlamda yalnızca ihtiyaç hissedilen sayfalarda etiketleri tetiklemek için özel tetikleyiciler kullanılabilir. Böylece etiket sadece bulunulan sayfada tetiklenir. GTM stratejileri içerisinde en önemli uygulamalardan biri olduğunu düşünebiliriz.


Özel tetikleyici yapılandırma örneği:

Google Tag Manager'da tetikleyici koşulları nasıl kullanılır?

Bu yöntemi uygulamanın daha farklı yolları olsa da, en basit şekilde etiketin sadece o etiketin bulunduğu sayfa veya sayfalarda tetiklenmesini sağlamak akıllıca olabilir.

Google etiket yöneticisinde özel etkinlikler kullanarak kapsayıcıdaki sayfa etkinliklerine yanıt olarak tetikleyicilerin etkinleşmesini sağlayabiliriz. Bunu kullanmamızdaki sebep, DOM Ready ile Window Loaded arasındaki dönem birçok cihazda uzun olabilir. Yani bir etiket etkinleştiğinde ayar yapılmasını zorlaştırabilir. Özel etkinlikleri kullanmak bu soruna tam olarak çözüm sunar.

Google etiket yöneticisinde özel etkinlikleri kullanmak için öncelik olarak özel etkinlik tetikleyicisi oluşturulması gerekir. Sonrasında ise etiketlerimizi güncelleyerek bu tetikleyiciyi kullanabilir.

Google Tag Manger'da Özel Etkinlik Nasıl Oluşturulur
Tetikleyiciyi etkinleştirmek için karşılık gelen etkinliğin veri katmanına aktarılması gerekli.
// Custom event trigger that fires after 2 seconds
setTimeout(() => {
dataLayer.push({
‘event’ : ‘my-custom-event’
});
}, 2000);

Google Tag Manager özel HTML etiketleri bugün çoğu sitede sık sık kullanılmaktadır. Özel HTML etiketleri, kendi kodlarımızı birkaç aşama ile web sitemize girmemize olanak sağlar. Zaten bu etiketin tam kullanım amacı da herhangi bir sayfaya özel < script> öğeleri entegre etmektir.

GTM özel HTML etiketleri çok farklı biçimlerde kullanılabilir ve performans üzerindeki etkisi ise kullanım şekline göre önemli derecede değişiklik gösterir. Web sitemizin performansını ölçerken mutlaka şu durumları göz önünde bulundurmamız gerekir:

GTM özel HTML etiketleri, etrafındaki sayfalara bir öğe yerleştirebilir. Bu eylem web sitemizde performans sorunlarına yol açabilir. Hatta bazı durumlarda da düzen kaymalarına dahi sebep olabilir.

  • Herhangi bir sayfaya yeni bir öğe eklendiği zaman, tarayıcının bu sayfadaki mevcut her öğenin boyutunu yeniden hesaplaması gerekir. Bu site içi olağan bir düzendir. Tek bir eylemin performansa etkisi minimum derecede olsada, bazı durumlarda ciddi performans sorunlarına yol açabilmesi de mümkündür. Bu etki, düşük kaliteli cihazlarda ve yüksek DOM öğeleri oluşturan, olağanın dışında yüksek sayıda trafiğe sahip sayfalarda fark edilir.
  • Sayfa öğesi DOM’a çevresinden sonra eklenirse ve alanı da işlenmişse bu durum düzen kaymasına neden olabilir. Fakat bu durum etiket yöneticilerine özgü değildir. Çünkü; sayfanın diğer kısımlarının aksine etiketler genel olarak DOM öğesi eklendikten sonra yüklenir.
Google Tag Manager Özel HTML Etiketleri

GTM’da zamanlayıcı (Timer) kullanarak komut dosyasının yüklenmesini web sayfanın içeriği yüklenene dek geciktirmek, sayfa hızını düşürmeden kullanıcı deneyimini yükseltmenin diğer bir yoludur. GTM stratejileri ile website performansını pozitif yönde geliştirir.

GTM’da zamanlayıcıları kullanarak yeni bir “timer” tetikleyici türü oluşturabilir, bu tetikleyici ile de bir gecikme ayarlayarak Pageview’da çalıştırabiliriz.

Yeni zamanlayıcıya tetikleyici olarak bir etiket atayalım;

Google Etiket Yöneticisinde Zamanlayıcı Nasıl Kullanılır

Google etiket yöneticisinde zamanlayıcı nasıl kullanılır?
  • GTM Komut dosyasında Window.setTimeout kullanıyoruz. Bu bir komut dosyasını yükleyebilen fakat aynı zamanda yürütmeyi de erteleyebilen bir JavaScript özelliğidir. Sayfa yüklenirken aynı anda komut dosyası da yüklenecektir fakat yürütme, zamanlayıcı sona erene dek bekletilecektir. Bu, etiket başına özel komut dosyası gerektirir.
  • Ek gecikme oluşturma için etiket ateşleme önceliğini ayarlıyoruz.
GTM'da zamanlayıcı (Timer) nasıl kullanılır?
  • window.setTimeout kullanarak özel bir olay eklememiz gerekiyor. Böylece etiketlerin ne zaman yükleneceği konusunda daha fazla kontrol sağlamış olabiliriz.
  • Tetikleyici olarak kullanılacak tek bir özel etiket geliştirilmesi yeterli olacaktır.
Google etiket yöneticisi zamanlayıcı nasıl kullanılır

Performansı koruyan GTM stratejileri dediğimizde bir diğer konu da veri katmanı; Google Etiket Yöneticisi’ne iletmek istediğimiz tüm bilgileri yani etiketleri tetiklemek için kullanılır.

// Contents of the data layer
window.dataLayer = [{
‘pageCategory’: ‘signup’,
‘visitorType’: ‘high-value’
}];

// Pushing a variable to the data layer
window.dataLayer.push({‘variable_name’: ‘variable_value’});

// Pushing an event to the data layer
window.dataLayer.push({‘event’: ‘event_name’});

Google etiket yöneticisinde izin ve ret listeleri kullanmak tetikleyiciler ve etiketler üzerinde son derece ayrıntılı kısıtlamalara olanak verir. Ret ve izin listeleri kullanmak performansın en iyi şekilde kontrol altında tutulmasına yardımcı olmak için kullanılabilir.

Etiket yöneticilerinde izin verme ve ret listeleri, veri katmanı üzerinden yapılandırılmaktadır.

window.dataLayer = [{
‘gtm.allowlist’: [”, ”, …],
‘gtm.blocklist’: [‘customScripts’]
}];

Bir örnek ile; özel HTML etiketleri JavaScript’e doğrudan DOM erişimi sağlar. Böyle bir durumda sadece pikseller ve önceden tanımlanmış etiketler veri katmanındaki verilerle birlikte kullanılabilmektedir. Bu kısıtlayıcı olsa da çok daha yüksek performanslı ve çok daha güvenli bir etiket yöneticisi uygulaması sağlayabilir.

Google Tag Manager’da Etiketlerimizi yayına almadan önce test etmiş olmak olası sorunları önceden tespit etmemize olanak tanır.

Bir etiketin test edilmesi sırasında dikkate alınması gereken unsurlar şöyledir;

  • Etiket teknik olarak doğru bir biçimde çalışıyor mu?
  • Düzen kaymaları kontrol edilerek, sorunun kaynağının tespit edilmesi,
  • Etiket harici bir kaynağı yüklüyor mu ve yükleme boyutu sorun teşkil ediyor mu?
  • Daha önceden çalışan komut dosyaları ile ilgili herhangi ir sorun var mı?

Google etiket yöneticisinde ön izleme modu; düzenlediğimiz etiketler ve değişkenleri sitemizin gerçek hali ile gözlemlememizi sağlar. İçerdiği hata ayıklama konsolu ile sorunları önceden tespit edebilir.

Google Tag Manager’da bazı durumlarda bağlantı sorunları ve farklı nedenlere dayalı öz izleme modu çalışmama sorunları olabiliyor. Eğer hesabınız üzerinde böyle bir durum ile karşılaşırsanız öncelik olarak mutlaka bu sorunu çözümlemiş olmalısınız. GTM stratejileri

Hakkında» Cenk Pınarcı

Stratejik Pazarlama ve E-Ticaret Uzmanı | Dijital Performans | Sosyal ve Dijital Medya Planlama | Arama Motoru Reklamcılığı

Kaçırma ↴

E-ticarette Tüketici Satın Alma Davranışları

E-Ticarette Tüketici Satın Alma Davranışlarının Aşamaları

Tüketici davranışlarını E-ticaret kapsamında tam anlamı ile uygulayabilmek için öncelik olarak; bir tüketici tarafında bir …

YORUM