seo, dijital pazarlama, bilgisayar, küçük işletme

Küçük İşletmeler İçin SEO/PPC (Tıklama Başı Maliyet) İpuçları

Başarılı Olmak İçin Online İşletmenize Neden SEO Gerekiyor?

E

vinin ya da ofisinin rahatlığında internetten alışveriş yapabilmeyi mümkün kılan internet sayesinde artık herkes ürün ya da hizmet almak için nadiren yerel işletmeleri ziyaret eder duruma geldi. Durum böyle olunca şirketler de işlerini online pazara yani müşterilerinin oldukları gerçek alanlara taşıyarak teknolojiyi benimsemek zorunda kaldılar. Bir web sitesi oluşturmak ise bu sürecin ilk aşamasıdır. Web sitesi oluştururken çevrimiçi alanda online bir varlık kazanmak hayati öneme sahipken, işinizin bu aşırı kalabalık içerisinden sıyrılıp olduğunuz pazarlarda şansı yakalamasına olanak sağlamak bu hayati önemin bir diğer önemli unsurudur. Bunun için tek yol ise verimli bir online pazarlama stratejisi geliştirmektir.

Online işletmenizi arama motorlarında tanıtmıyorsanız işletmenize akan bir trafik olmayacaktır ve müşteri olmayacağı için dönüşüm oranlarınız da çok düşük seviyelerde olacaktır.

Hem PPC (Tıklama Başı Maliyet ) hem de SEO (organik aramalar) ile daha fazla trafik çekip dönüşüm oranlarınızı iyileştirmeniz için mutlaka doğru stratejiler uygulamanız  gerekiyor.

Pazarlama Stratejinizi Başarıya Götürecek 5 Temel İpucu;

1-Anahtar Kelime Stratejisi

Anahtar kelime araştırması ve analizi, başarılı bir dijital pazarlama kampanyası oluşturmanızın ilk adımıdır. Stratejik bir şekilde seçmiş olacağınız bu anahtar kelimeler, işletmeniz için yaptığınız pazarlama kampanyalarının arama motorlarında çok daha kolay bir şekilde bulunabilir olmasını sağlar. Bu nedenle, hem SEO hem de PPC kampanyalarının başlatılmasına yardımcı olmak için uygun anahtar kelime araştırması gereklidir. Başlangıç ​​olarak, işletmeniz ile alakalı hedef anahtar kelimeleri tanımlamalısınız ardından daha yüksek dönüşümler için bu kelimeleri daha ayrıntılı bir analiz yapmanız gerekiyor. Doğru anahtar kelime araştırması ve seçimi, pazarlama maliyetlerinizi önemli ölçüde azaltırken işletmenizin performansına da uzun vadede büyük bir etki sağlar.

Düşük rekabet ve yüksek hacimli alıcı odaklı anahtar kelimeleri bulmak, arama motoru sıralamalarında işletmenizin daha hızlı yükselerek bulunabilirlik şansını önemli ölçüde artırır. Anahtar kelime araştırması, son on yıl içinde önemli bir ölçüde gelişti ve uzun kuyruklu anahtar kelimeler  (Long Tail Keyword) modern anahtar kelime araştırması olan bugünün dijital pazar döneminde daha değerli bir seçenek haline geldi.

Kısa anahtar kelimeler (short tail keyword) yerine uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanmanın avantajlarından biri yoğun nüfusa sahip hedef kitleyi daraltırken bu doğru ve stratejik hedeflemelerin tıklama oranını artırmasıdır. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler ile doğru hedefe doğru kelime gruplarını getirmek içerik oluşturma süreçlerinde ve diğer pazarlama stratejilerinde çok daha kolay ve çok daha isabetli olur. Arama motoru tarayıcıları da kelime gruplarınızı kolayca benzersiz olarak indeksleyebilir. Hatta anahtar kelime stratejisi dediğimiz durum bu kadarla sınırlı da değildir. Son gelinen nokta LSI (Latent Semantic Indexing) yani örtülü (gizli) anlamsal dizinleme anlamına gelir.

2-Markanızı Dijitalde Yapılandırma Stratejisi

Markanın veya bir web adresinin herkes tarafından bilinir düzeye gelmesi şirketlerin ya da bireylerin en çok istediği hedeflerdendir ve pazarlamacıların da başarması gereken temel görevlerinden de biridir. Sektördeki diğer büyük markalar ile aynı sonuçları kısa sürede tamamen elde edemeseniz de pazarlama kampanyalarınıza güçlü markalama sinyalleri göndermek işletmenizin atak yapmasına yardımcı olabilir. Markalama sinyalleri iyi formüle edilmiş ve düşünülmüş olduğu sürece, giderek daha fazla insan markayı görecek, tanıyacak, ürünlerinizi deneyecek ve hatta ürünlerinize güvenmeye başlayacaktır. Tutarlılık bu noktada temel anahtardır.

Hedef kitleler şirketinizin (markanızın) adını ve logolarını sık sık gördükçe, varlığınız akıllarında daha uzun sürelerde kalıcılık sağlar. Bu süreç müşteri ya da kullanıcı güvenini veya ürününüzün denenmesi hatta tavsiye edilmesi süreçlerini hızlı bir şekilde geliştirir. Google ve diğer arama motorlarında görünürlük kazanmanız daha fazla kişinin markanızı tanımasına ve sizinle bağlantı kurulmasına olanak sağlar. Sıralamalarda yüksek olan gösterimler daha fazla güven ve daha fazla tıklanma kazanır. Daha yüksek sıralamalar daha fazla trafik ve daha büyük bir potansiyel müşteri ya da kullanıcı tabanı anlamına gelir.

3-Gözünüzü Rakiplerinizin Üzerinde Tutun

Rekabette sadece kim ya da kimlerin  olduğunu bilmek çok yeterli değil, aynı zamanda rakiplerinizin daha fazla müşteri elde etmek için neler yaptığını anlamanız da gerekiyor. Rakiplerinizin rekabet sürecinde başarılarına dikkat etmeniz yanı sıra onların hatalarını da gözlemlemeniz gelecekte kendi markanız ve varlığınız için daha iyi kararlar vermenize yardımcı olabilir. SEMrush gibi araçlar rakiplerinizin neler yaptığını görmenizi kolaylaştırır. İşiniz için yararlı olabilecek verileri hızlı bir şekilde elde ederek eyleme dönüştürmenizi sağlar. Bu araçlardan bazıları, rakibinizin trafiğinin nereden geldiğini ve nasıl aldıklarını belirlemenize yardımcı olur. Rakipleriniz bunu rahatsız edici olarak görse de sektördeki rakiplerinizin trafik getirmek için ne yaptıklarını bilmek, yeni müşteriler kazanıp daha fazla iş çıkarmanıza yardımcı olabilir.

4-Önce SEO ile Başlayın, Ardından PPC’yi Takip Edin

PPC, SEO’ dan daha hızlı sonuçlar elde etmek için kullanılıyor olsa da, her zaman bir arama motoru optimizasyonu kampanyasından sonra gelmelidir. Arama motoru optimizasyonu, siteniz için kullanıcı deneyimini odaklayan bir temel oluşturur. Web sitenizi önce yapılandırın, organik kitleler ve arama motorları için kurallarına uygun bir şekilde optimize edin, ardından ilgili PPC kampanyalarında strateji oluşturmaya başlayın. Arama motoru optimizasyonu (SEO) , işletmenizin arama motorları tarafından dizine alınmasından daha fazlasını içerir. Web sitesi kullanılabilirliğinde performans artırmaya ve kullanıcı için ilgiyi odaklamaya yardımcı olur.

Her SEO yapılandırmasında dikkate alınması gereken en önemli faktörler arasında kaliteli ve benzersiz içerik, optimize edilmiş fotoğraflar, site içerisinde sağlanan gezinme kolaylığı ve uygun anahtar kelime kullanımı SEO entegrasyonları için temel kullanıcı unsurları arasında sayılabilir.

SEO stratejisi web sitenizin kullanılabilirliğini ve işletmenizin sektörünüz alaka düzeyini geliştirmeye odaklanır. İlk amaç kitlelerin kullanması kolay bir web sitesi oluşturmak daha sonra ise arama motorlarına uygun şekilde dizine ekleyebilmek olmalıdır. Video otomatik oynatma, kötü menü dizaynı ve pop-up’ ların etkinleştirilmesi gibi basit hatalar web sitenizin performans ve sıralamasında zararlı etkiler yaratabilir.

5-Dijital Pazarlama Ajanslarını Seçerken Dikkatli Olun

PPC kampanyaları ve SEO süreçleri pazarlama stratejileri gerektiren teknik bilgiler içerir ve bunlar zaman içerisinde gelişirler. Sonuçların görülmeye başlaması da ayrı bir zamanı gerektirir. Kendinizin bunlar ile uğraşmak için geniş vaktiniz yoksa  ya da yeterli bilgi birikimine sahip değilseniz kendinizin uygulamış olması veya deneyimsiz bir pazarlama ajansına teslim etmeniz, iş performansınıza büyük zarar verebilir. Yanlış stratejiler, pozitif dönüşümler oluşturmak yerine işletmenizi binlerce liralık zarara uğratır. Bunun yanı sıra müşteri memnuniyeti ve deneyimine de olumsuz fikirler yükleyecektir.

SEO maliyetlerinizi minimuma düşürmek isteyerek tercih edip karar vereceğiniz bir süreç. Fiyatı temel alan bir şirketi ile başlamak yolda büyük zaman ve bu zamanda da büyük nakit harcamanıza neden olabilir. Bu sürecin en önemli  odağı web siteniz için görünürlük sağlamaktır. Bu süreçlerde SEO şirketiniz için önemli bir yatırım olsa da çoğu zaman yolun sonuna kadar gelmeden ROI (Return on Investment – yaptığınız yatırımın size geri dönüşünü gösteren bir veri ) görmeyeceksiniz.

Stratejilerinizde doğru demografiyi tanımlayabilir ve hedefleyebilirseniz şirketiniz için en etkili ve ekonomik pazarlama çözümünü yakalamış olacaksınız.

Hakkında» Cenk Pınarcı

Stratejik Pazarlama ve E-Ticaret Uzmanı | Dijital Performans | Sosyal ve Dijital Medya Planlama | Arama Motoru Reklamcılığı

Kaçırma ↴

Website Performansını artıran GTM Stratejileri

Website Performansını Koruyan GTM Stratejileri

Website performansını koruyarak GTM’nin doğru kullanım tekniklerini listelerken mevcut Google etiket yöneticisi hesaplarınız için de …

YORUM